Hubble licht een tipje van de sluier op

Deze sluier is de rand van een supernova-explosie die ruwweg tienduizend jaar geleden plaatsvond.

De ruimtefoto van de week is een prachtige foto van een deel van een supernovarestant in het sterrenbeeld Zwaan. Het gaat om de Sluiernevel. Dit restant is ruim tweeduizend lichtjaar van de aarde verwijderd, maar is meer dan honderd lichtjaar breed. Vanaf het aardoppervlak gezien is de Sluiernevel (of Cirrusnevel) ongeveer even breed als zes volle manen naast elkaar. De Hubble-telescoop zoomt te ver in en is hierdoor niet in staat om de volledige nevel in één beeld te vangen. Daarom zien we hier een klein detail van dit fraaie object.

Ooit bevond zich op de plek van de supernovarestant een gigantische ster. Deze reus was twintig keer zwaarder dan onze zon. Voordat deze ster explodeerde, produceerde de ster een krachtige zonnewind. Astronomen denken dat de elektrisch geladen deeltjes een groot gat maakten in het omliggende interstellaire gas. Na de supernova-explosie bereikte de schokgolf van deze explosie de ontstane rand met interstellair gas. Interactie tussen de schokgolf en de rand heeft geleid tot het ontstaan van de kleurrijke Sluiernevel.

Wist je dat de Sluiernevel nog steeds groeit? Materiaal in de buitenste rand van het supernovarestant reist met een snelheid van 350 kilometer per seconde.

Hier zie je de volledige Sluiernevel, gefotografeerd door Mikael Svalgaard. Het detail dat door de Hubble-telescoop op de gevoelige plaat is gezet, bevindt zich linksboven.

Kun je er geen genoeg van krijgen? In 2015 maakte Hubble ook al een schitterende foto van de Sluiernevel.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd