Hubble kiekt het hart van een hongerig spiraalstelsel

hart

Hubble heeft een prachtige foto gemaakt van het hart van het spiraalstelsel Messier 61. Het is het scherpste kiekje dat ooit van de kern van het in rap tempo sterren producerende stelsel is gemaakt.

Messier 61 is een sterrenstelsel dat in een hoog tempo sterren produceert. Het betekent dat het hongerige sterrenstelsel zijn gasvoorraad naar astronomische begrippen snel verorbert.

Hart
Op de foto zien we het hart van dit hongerige sterrenstelsel. Diep in deze kern bevindt zich een supermassief zwaar gat dat straling afgeeft.

Virgocluster
Messier 61 – ook wel aangeduid als NGC 4303 – is ongeveer 100.000 lichtjaar breed. Daarmee is het spiraalstelsel qua grootte vergelijkbaar met onze Melkweg. Maar ons sterrenstelsel en Messier 61 hebben nog meer gemeen. Zo behoren ze allebei tot de Virgocluster: een cluster dat tot 2000 spiraalvormige en elliptische sterrenstelsels telt.

De foto van Messier 61 is gemaakt door ruimtetelescoop Hubble. De telescoop is alweer meer dan 24 jaar actief en gaat de boeken in als één van de meest productieve wetenschappelijke instrumenten die ooit zijn gebouwd. Door Hubble verzamelde data lag ten grondslag aan meer dan 11.000 wetenschappelijke papers. Daarnaast heeft deze al 38.000 hemelobjecten bestudeert en momenteel genereert deze maandelijks 844 gigabytes aan informatie.

Bronmateriaal

"Hubble View: A Hungry Starburst Galaxy" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Hubble / NAS / Det58.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd