Hubble kiekt fraaie ‘kerstkrans’ op 6500 lichtjaar afstand

kerstkrans

Hubble heeft een prachtige foto gemaakt van de superheldere ster RS Puppis, omringd door een ragfijne cocon van stof dat het licht van de ster reflecteert. Met het oog op de tijd van het jaar doet de ster en het stof een beetje denken aan een feestelijke verlichte kerstkrans, aldus NASA.

De ster RS Puppis – in het centrum van de foto – is eigenlijk niet te missen. Het is een Cepheïde: een pulserende veranderlijke ster. De ster volgt een cyclus van zes weken waarin deze helderder en weer minder helder wordt. Als we de gemiddelde helderheid van de ster vergelijken met de helderheid van onze zon dan is RS Puppis zo’n 15.000 keer helderder.

Ook de helderheid van de nevel fluctueert, omdat deze het licht dat van RS Puppis uitgaat, reflecteert. Hubble heeft een serie foto’s gemaakt waarop te zien is hoe dat licht door de nevel heen reist. Dat lijkt misschien onmogelijk: licht reist immers supersnel. Maar de nevel is zo groot dat gereflecteerd licht gefotografeerd kan worden terwijl het door de nevel beweegt.

De ster en nevel staan op zo’n 6500 lichtjaar van de aarde. Hubble maakte de foto’s al in 2010, maar NASA heeft deze nu pas vrijgegeven.

Foto: NASA / ESA / Hubble Heritage Team (STScI / AURA) - Hubble / Europe Collaboration.
Foto: NASA / ESA / Hubble Heritage Team (STScI / AURA) – Hubble / Europe Collaboration.

Bronmateriaal

"Hubble Watches Super Star Create Holiday Light Show" - Hubblesite.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / Hubble Heritage Team (STScI / AURA) - Hubble / Europe Collaboration.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd