Hubble fotografeert sterrenstelsel met verdraaide armen

spiraalstelsel

Hubble heeft een prachtige foto gemaakt van een sterrenstelsel dat letterlijk uit zijn voegen wordt getrokken. Doordat het sterrenstelsel te dicht bij een ander sterrenstelsel in de buurt komt, zijn zijn armen verdraaid.

Op de foto zien we het spiraalstelsel NGC 7714. Het sterrenstelsel bevindt zich op ongeveer 100 miljoen lichtjaar van de aarde. Het stelsel ziet er bijzonder uit: de armen zijn verdraaid en uit het centrum van het spiraalstelsel stijgt een goudkleurige gloed op.

Dichterbij
NGC 7714 heeft het duidelijk moeilijk. En dat is allemaal zo’n 200 tot 100 miljoen jaar geleden begonnen. Toen kwam NGC 7714 te dicht in de buurt bij het kleinere sterrenstelsel NGC 7715. Daarop begonnen de sterrenstelsels aan elkaar te trekken en elkaar te verstoren.

WIST JE DAT…

…Hubble onlangs een foto gemaakt heeft van drie manen die voor Jupiter langs bewegen?

Stelen
Hoewel NGC 7714 duidelijk ‘uit vorm’ is, is het sterrenstelsel toch de bovenliggende partij. Uit het sterrenstelsel stijgen een ring en twee lange staarten gevuld met sterren op. Die staarten vormen een brug tussen NGC 7714 en NGC 7715 en stellen NGC 7714 in staat om materiaal te stelen van zijn buurman. Dat materiaal gebruikt NGC 7714 weer om sterren geboren te laten worden.

De meeste sterren ontstaan in het heldere hart van het sterrenstelsel. Maar eigenlijk worden in vrijwel het gehele sterrenstelsel veel sterren geboren. Veel van de nieuwe sterren zijn extreem warm en helder. Hun massa is meer dan tien keer groter dan de massa van onze zon, maar gaat in een rap tempo verloren door krachtige winden.

Bronmateriaal

"The tell-tale signs of a galactic merger" - Spacetelescope.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd