ASTRONOMIE Net op tijd voor de kerstdagen stuurt de Hubble telescoop een kaart met daarop honderden blauwe sterren, omringt door warme, gloeiende wolken. Dit feestelijke portret is de meest gedetailleerde foto ooit van de stellaire kraamkamer R136. De foto is gemaakt met de nieuwe camera van de Hubble telescoop
R136 is slechts enkele miljoenen jaren oud en bevindt zich in de 30 Doradus nevel: een turbulente plek in de Grote Magelhaense Wolk, waar veel sterren worden geboren. De Grote Magelhaense Wolk is een satellietstelsel van ons melkwegstelsel op een afstand van 170.000 lichtjaar bij ons vandaan.
Veel van de diamantachtige blauwe sterren zijn zeer massief. Sommige reuzen zijn honderd keer zo massief als de zon. Deze zware sterren ploffen over een paar miljoen jaar uit elkaar. Ze vertonen namelijk hetzelfde gedrag als mensen die pas de loterij hebben gewonnen: ze hebben heel veel, maar geven het enorm snel weer uit.
De foto is gemaakt met de Wide Field Camera 3, de nieuwe camera van de Hubble telescoop. Het hele gebied heeft een doorsnee van 100 lichtjaar. De heldere sterren zorgen voor gaten in de nevel door ultraviolet licht te stralen en door stellaire winden van hoog-energetische deeltjes.