Hubble fotografeert ontplofte ster in onze achtertuin

supernova4

Hubble heeft een fraaie foto gemaakt van een pas ontdekte supernova. De geëxplodeerde ster werd vorige maand ontdekt en bevindt zich op zo’n 11,5 miljoen lichtjaar van de aarde. Daarmee is het de dichtstbijzijnde type Ia-supernova die de afgelopen decennia ontdekt is.

De supernova werd op 21 januari ontdekt. Hubble maakte deze foto tien dagen later, toen de ontplofte ster nog in helderheid aan het toenemen was.

Onderzoekers hopen op basis van de foto te kunnen achterhalen wat voor soort sterren bij de explosie betrokken waren. De supernova is namelijk gecategoriseerd als een type Ia-supernova. Deze ontstaan in dubbelstersystemen. Die dubbelstersystemen bestaan uit een witte dwerg en nog een ster. Die tweede ster kan een witte dwerg, een ster zoals onze zon of een heel grote ster zijn.

De ontplofte ster is te vinden in sterrenstelsel M82, op ongeveer 11,5 miljoen lichtjaar van de aarde. Dit sterrenstelsel ziet u op de grote foto hierboven. Deze foto werd in 2006 gemaakt. De inzet stamt dus uit dit jaar.

Afbeelding: NASA / ESA / A. Goobar (Stockholm University) / Hubble Heritage Team (STScI / AURA).
Afbeelding: NASA / ESA / A. Goobar (Stockholm University) / Hubble Heritage Team (STScI / AURA).

Bronmateriaal

"Hubble Monitors Supernova In Nearby Galaxy M82" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / A. Goobar (Stockholm University) / Hubble Heritage Team (STScI / AURA).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd