Hubble fotografeert nasleep botsing van asteroïden

Hubble heeft een prachtige foto gemaakt van de nasleep van een botsing van twee asteroïden. Het object P/2010 A2 lijkt op een komeet, maar dat is het niet. Waarschijnlijk zijn twee kleine asteroïden op elkaar gebotst met een snelheid van vijf kilometer per seconde (of sneller). Het object vooraan heeft een breedte van 140 meter.

Het object bevindt zich op een afstand van 140 miljoen kilometer bij de aarde vandaan. Waarom het geen komeet is? Ten eerste komt de stofstaart qua spectrum niet overeen met de stofstaart van een gemiddelde komeet. Ten tweede ligt de kern van het object net buiten de stofstaart, bij kometen is dit niet het geval. Ten derde komt de baan overeen met die van Flora-asteroïden. Deze objecten ontstonden meer dan honderd miljoen jaar geleden uit een botsing tussen grote planetoïden.

Een interessant feitje: wetenschappers denken dat het een Flora-asteroïde was die 65 miljoen jaar geleden zorgde voor een fatale inslag op aarde, waardoor alle dinosauriërs uitstierven. Voor 2010 A2 hoeven we niet bang te zijn. Het object komt niet bij de aarde in de buurt. En stel, een object van deze grootte zou inslaan, dan nog zou het leven op aarde gewoon doorgaan. Wel zou een asteroïde met een grootte van 140 meter de nodige schade aanrichten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd