Ook Hubble fotografeert gezonde komeet ISON

ison

Veel astronomen maakten zich de afgelopen weken zorgen over de gezondheid van de komeet ISON, maar er is geen reden om ons zorgen te maken. Vorige week maakte astronoom Adam Block een foto van de komeet, waarop het object een gezonde indruk maakte. Vervolgens richtte de Hubble-telescoop zijn camera op de komeet. Op de foto is te zien dat de komeet nog grotendeels intact is.

Komeet ISON is onderweg naar de zon en komt ook vrij dicht bij de aarde in de buurt. Toen ISON net ontdekt was, hadden onderzoekers grote verwachtingen van de komeet. Deze kon wel eens net zo helder worden als de volle maan. In dat geval zou de komeet met het blote oog zichtbaar zijn.

De kans op een fraai schouwspel nam de afgelopen maanden af, toen astronoom Ignacio Ferrin stelde dat ISON niet meer in helderheid toenam. Een teken dat de komeet mogelijk stervende zou zijn. Een komeet kan namelijk spontaan verdwijnen, bijvoorbeeld wanneer het object uit elkaar valt. ISON lijkt deze dans te ontspringen, maar moet de zwaarste storm nog trotseren. Het hemellichaam stevent af op de zon en heeft te maken met onder meer extreme temperaturen en straling. Men moet van goede huize komen, wil men daar tegenop gewassen zijn.

Het gaat erom spannen of wij deze winter vol verbazing naar de nachthemel staren. De komende weken gaan cruciaal worden! En valt ISON toch nog uit elkaar? Dan hebben we in ieder geval de foto’s nog!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd