Hubble fotografeert ‘dubbel lichtzwaard’ in de ruimte

lichtzwaard

Star Wars-fans opgelet! The Force Awakens. Niet alleen in de bioscoop, maar ook in de ruimte, zo toont ruimtetelescoop Hubble aan.

Hubble heeft een foto gemaakt waarop met een beetje fantasie een heus lichtzwaard te zien is. Het ‘lichtzwaard’ doet denken aan het lichtzwaard van Darth Maul dat een dubbel lemmet heeft en – zoals de fans ongetwijfeld weten – opduikt in Star Wars Episode One.

Dichtbij
Het ‘lichtzwaard’ op deze foto bevindt zich niet in een ‘galaxy far, far away‘ maar in onze eigen Melkweg. Het lichtzwaard bestaat feitelijk uit materiaal dat door een nieuwe ster – die door gas en stof aan het zicht onttrokken wordt – wordt uitgespuugd.

Straalstromen
De jonge ster wordt omringd door een schijf van gas en stof. In die schijf kunnen uiteindelijk planeten ontstaan. Maar op dit moment doet de schijf voornamelijk nog dienst als ‘voedsel’ voor de ster. Gas afkomstig uit de schijf ‘regent’ op de protoster. Tegelijkertijd verlaat massa de ster straalsgewijs langs de twee polen. Op deze foto vormen die straalstromen het bijzondere ‘lichtzwaard’.

Net als in Star Wars is dit lichtzwaard een factor om rekening mee te houden. Het heeft een groot effect om de omgeving. Gas haast zich van de ster vandaan en dat gaat met zo’n grote snelheid dat er langs de straalstromen schokgolven ontstaan die het omringende gas verwarmen.

Bronmateriaal

"The awakened force of a star" - Spacetelescope
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Hubble & NASA / D. Padgett (GSFC) / T. Megeath (University of Toledo) / B. Reipurth (University of Hawaii).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd