Hubble fotografeert de vleugels van een kosmische vlinder

Vlindernevel

De Hubble ruimtetelescoop heeft een prachtige foto gemaakt van de Vlindernevel. Het uitdijende gas in deze planetaire nevel is duidelijk in beeld gebracht. Twee grote gaslobben reizen bij de centrale ster vandaan met een snelheid van één miljoen kilometer per uur.

De Vlindernevel (M2-9) is 2.100 lichtjaar van de zon verwijderd en bevindt zich in het sterrenbeeld Ophiuchus. In het centrum van de nevel huist een vampierster: M2-9AB. Dit systeem bestaat uit een rode reus (die bijna in een witte dwerg transformeert) en een witte dwerg. Beide sterren zijn ongeveer even zwaar als de zon.

De bijzondere vorm van de vleugels is mogelijk te wijten aan de beweging van de twee centrale sterren. Wetenschappers vermoeden dat de witte dwerg om de rode ster draait. Het gas van de stervende ster wordt in twee lobben weggeslingerd in plaats van één uniforme bol, zoals het geval is bij planetaire nevels met één centrale ster, zoals de Ringnevel of Helixnevel.

Astronomen weten nog niet of alle bipolaire nevels ook daadwerkelijk door dubbelsterren worden gecreëerd of dat ook einzelgängers zulke creaties kunnen maken. Een goed voorbeeld is de Kevernevel, die ook twee grote lobben heeft. In deze nevel is tot op heden slechts één centrale ster ontdekt.

De vleugels van de Vlindernevel worden nog steeds groter. Astronomen hebben berekend dat de nevel slechts 1.200 jaar geleden is ontstaan. In deze periode hebben de twee sterren twaalf keer om elkaar heen gedraaid.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd