Hubble fotografeert De Mairans-nevel

De Hubble-ruimtetelescoop heeft een prachtige foto gemaakt van de De Mairans-nevel, vernoemd naar de Franse astronoom Jacques Dortou de Mairaan. De diffuse nevel in het sterrenbeeld Orion maakt deel uit van de Orionnevel (M42), maar wordt hiervan geschieden door een donkere band van interstellair stof. Beide nevels maken deel uit van het grote Orion-complex. Andere leden van dit complex zijn o.a. de Paardenkopnevel en Barnard’s Loop.

De Mairans-nevel (M43) is 1.400 tot 1.600 lichtjaar van de aarde verwijderd, waardoor het één van de meest nabije stervormingsgebieden is. Dankzij M43 en soortgelijke stervormingsgebieden leren wetenschappers meer over hoe de vorming van sterren. Ooit is de zon geboren uit een gaswolk. Door sterren in stervormingsgebieden te observeren krijgen astronomen een goed beeld van de verschillende stappen van hoe sterren ontstaan.

In M43 komen allerlei verschillende objecten voor, zoals bruine dwergsterren, hete jonge sterren en sterren die zich verbergen in donkere cocons van gas en stof. Hieronder een vergrootte foto van het gebied. Klik op de foto om een grotere versie van de foto te zien, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden als achtergrondafbeelding op uw computer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd