Hubble fotografeert dansend poollicht op Saturnus

poollicht

Ruimtetelescoop Hubble heeft in april en mei van dit jaar nieuwe foto’s gemaakt van het poollicht op Saturnus. Op de foto’s zien we hoe het poollicht – in ultraviolet – enthousiast over de gasreus lijkt te dansen.

Het noorderlicht op Saturnus ontstaat – net zoals op aarde – doordat deeltjes afkomstig van de zon in aanraking komen met het magnetisch veld van de planeet. Met behulp van Hubbles Advanced Camera for Surveys werd de gebeurtenis in ultraviolet vastgelegd.

De magnetosfeer van Saturnus – de magnetische ‘bubbel’ die de planeet omringt – wordt aan de kant die op de zon gericht is, samengedrukt. Aan de kant die niet op de zon gericht is, ontstaat een ‘magnetotail’: een lange, magnetische ‘staart’. Wanneer deeltjes van de zon Saturnus raken, stort die ‘staart’ in om zich later weer te herstellen. Die gebeurtenis heeft gevolgen voor de dynamiek van het noorderlicht op Saturnus.

poollicht1

Op het moment dat Hubble deze foto’s maakte, was sprake van een zeer dynamisch noorderlicht. Sommige uitbarstingen van licht reisden meer dan drie keer sneller rond de poolgebieden dan Saturnus om zijn eigen as draait.

Bronmateriaal

"Hubble sees aurora on Saturn" - ESA.int
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / J. Nichols (University of Leicester).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd