Hubble-data gebruiken om in de toekomst te kijken

Is het mogelijk om in de toekomst te kijken? Nee, maar door naar het verleden te kijken, is het wel mogelijk om de toekomst in kaart te brengen. De Hubble ruimtetelescoop keek in 2002 en 2006 naar een groep sterren en gebruikte de verschillen tussen de twee observaties om de toekomstige posities van de gasbollen te berekenen. Het resultaat is een bijzonder filmpje.

De stippen laten de huidige locaties van de sterren zien. De strepen geven aan in welke richtingen sterren de komende 600 jaar bewegen. Als u goed kijkt ziet u dat de streepjes bestaan uit hele kleine stipjes. Iedere stipje staat voor een periode van 30 jaar.

De bewegende sterren bevinden zich in het hart van een bolvormige sterrenhoop, oftewel een gigantische groep sterren. Het onderstaande filmpje laat zien waar de sterren zich bevinden en ook is de beweging van de hemellichamen zichtbaar.

“Met Hubble kunnen we de bewegingen van sterren in drie tot vier jaar beter analyseren dan wanneer grondtelescopen vijftig jaar lang sterren in de gaten houden”, legt Roeland van der Marel. “Dit komt door de scherpe blik van Hubble.”

Omega Centauri werd in 1867 geïdentificeerd als bolvormige sterrenhoop. In het Melkwegstelsel bevinden er 150 van zulke clusters. Omega Centauri is alleen te zien vanaf het zuidelijk halfrond.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd