Hooikoorts verandert mogelijk het brein

Na een allergische reactie gebeurt er van alles in het brein: er ontstaan nieuwe neuronen, de groei van zenuwweefsel wordt gepromoot en immuuncellen worden het zwijgen opgelegd.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Frontiers in Cellular Neuroscience. Het zou dan ook zomaar kunnen dat allergieën het brein veranderen. De onderzoekers baseren zich op experimenten met muizen die allergisch waren voor graspollen.

Hippocampus
De onderzoekers stelden de muizen aan de graspollen bloot en keken wat er in de hippocampus gebeurde. De hippocampus is het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het vormen van nieuwe herinneringen en de plek waar neuronen ontstaan. Tijdens een allergische reactie bleek het aantal nieuwe neuronen in de hippocampus toe te nemen. Dat roept een interessante vraag op: welke invloed hebben allergieën op het geheugen?

Microglia
De onderzoekers deden nog een verrassende ontdekking. Blootstelling aan een allergeen zorgt ervoor dat het immuunsysteem in actie komt. Maar wanneer de muizen aan een allergeen werden blootgesteld, werden de immuuncellen in het brein – de microglia, die tevens in verband worden gebracht met de totstandkoming en het functioneren van neuronen – juist gedeactiveerd. “We hadden de deactivering van microglia in de hippocampus echt niet verwacht,” vertelt onderzoeker Barbara Klein. “Deels omdat andere onderzoeken hebben laten zien dat een bacteriële infectie juist het omgekeerde effect heeft op microglia. We weten dat het immuunsysteem anders reageert op een allergeen dan op een bacteriële infectie. Dit vertelt ons dat het effect op het brein afhankelijk is van het type immuunreactie in het lichaam.”

Veroudering
Daarnaast ontdekten onderzoekers dat een allergische reactie de groei en ontwikkeling van zenuwweefsel in de hippocampus een boost geeft. Zenuwweefsel raakt in verval naarmate we ouder worden. Dus ook deze bevinding roept een interessante vraag op: zou de veroudering van het brein bij mensen met een allergie anders verlopen dan bij mensen die niet allergisch zijn?

Het onderzoek levert interessante bevindingen op, maar hun implicaties blijven onduidelijk. In hun paper pleiten de onderzoekers dan ook voor vervolgonderzoek.

Bronmateriaal

"" -

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd