Hoogste toren ter wereld verrijst in Saoedi-Arabië

De toren komt in Jeddah te staan en mag zich met een hoogte van meer dan 1000 meter straks het hoogste gebouw ter wereld noemen.

Op dit moment behoort die titel nog toe aan Burj Khalifa: een gebouw in Dubai. Burj Khalifa telt 828 meter. In Saoedi-Arabië doen ze er met de ‘Kingdom Tower’ zeker 173 meter bij om dat record te verpulveren.

De Kingdom Tower. Afbeelding: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture
Lift
De toren gaat straks een onderkomen bieden aan onder meer een hotel, appartementen, kantoren en een observatorium. In het gebouw komen in totaal 59 liften en twaalf roltrappen. Op de 157e verdieping komt een terras (goed zichtbaar op de afbeeldingen hieronder) dat een prachtig uitzicht biedt over de omgeving.

Modern
De toren heeft een hypermodern uiterlijk. Maar bij de constructie ervan is ook aandacht besteed aan de rijke geschiedenis van Saoedi-Arabië. Zo staat één van de hoeken van de toren exact op één lijn met de Ka’aba in Mekka. En bij het ontwerpen van de toren hebben architecten zich naar eigen zeggen laten inspireren door planten die groeien in de woestijn.

De tekeningen zijn inmiddels af en de bouw start op korte termijn. De kosten voor de bouw van het hoogste gebouw ter wereld worden geschat op zo’n 1,2 miljard dollar. Rondom Kingdom Tower verrijst Kingdom City. De totale kosten van het project bedragen 20 miljard dollar.

Het terras van de Kingdom Tower. Afbeelding: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture.

De Kingdom Tower. Afbeelding: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture.

De Kingdom Tower vanuit de lucht gezien. Afbeelding: Adrian Smith + Gordon Gill Architecture.

Bronmateriaal

"AS+GG Designs Kingdom Tower, to Be the World's Tallest Building" - Smithgill.com
De afbeelding hierboven is gemaakt door Adrian Smith + Gordon Gill Architecture.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd