Hoogste temperatuur ooit gemeten ‘verbroken’

In de schoolboeken staat dat 57,7 graden Celsius de hoogste buitentemperatuur ooit gemeten is. Deze temperatuur werd op 13 september 1922 gemeten in El Azizia, Libië. Wetenschappers melden nu dat er systematische fouten zijn aangetroffen in de metingen uit 1922, waardoor het Libische record sneuvelt.

De plek met de hoogste temperatuur ooit gemeten is nu Death Valley. Op 10 juli 1913 werd er bij Greenland Ranch een temperatuur van 56,7 graden Celsius gemeten.

Systematische fouten
Meteorologen twijfelden al een tijd aan het Libische record uit 1922. De temperatuur werd toen gemeten op een Italiaanse militaire basis. Het internationale team van meteorologen meldt dat er diverse fouten zijn gevonden. Zo zouden de Italianen primitieve instrumenten gebruiken, waaronder een Six-Bellini thermometer (zie foto rechts). Deze thermometer was in 1922 al antiek. Ook was de observator mogelijk onervaren. Uit een analyse van het logboek van de Italiaanse legerbasis blijkt dat de observator de temperaturen regelmatig in de verkeerde kolom invulde. Een ervaren observator zou deze vergissing niet maken. Verder gaf het meetstation een onjuist beeld van de omgeving, oftewel het meetstation was verkeerd geplaatst.

Onbetrouwbaar
Wanneer het team rekening houdt met al deze factoren, dan kan de temperatuur zeven graden Celsius hoger of lager zijn geweest. Dit maakt de meting uit 1922 te onbetrouwbaar.

Klimaatverandering
Death Valley of Libië: hoe interessant is het om een eeuw na dato onderzoek te doen naar deze temperaturen? Volgens de onderzoekers is het van groot belang. “Ons onderzoek toont aan dat wetenschappers in staat zijn om weerrecords uit het verleden te analyseren”, legt Randy Cerveny, professor aan de School Of Geographical Sciences and Urban Planning, uit. “Nu zijn er betere gegevens om globale en regionale vragen over klimaatverandering beter te beantwoorden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd