Hoogste punt op de maan is tien kilometer hoog

De Lunar Reconnaissance Orbiter vond onlangs de hoogste punt op de maan, die is ontstaan door een opeenhoping van puin na een zware inslag. Het hoogste punt op de maan is 10.786 meter hoog, oftewel twee kilometer hoger dan de Mount Everest: de hoogste berg op aarde. De Mount Everest en het hoogste punt op de maan verschillen overigens erg veel van elkaar.

Zo is de hoogste punt van de maan zo’n vier miljard jaar geleden ontstaan. De jonge Mount Everest heeft een leeftijd van slechts zestig miljoen jaar. Maar er zijn nog meer verschillen. De hoogste berg op aarde is gevormd door twee botsende tektonische platen. De berg op de maan kunt u vergelijken met een soort kosmische vuilnisbelt. Deze ontstond waarschijnlijk in een paar minuten tijd.

Overigens kun je het hoogste punt van de maan niet echt vergelijken met een berg. De flank van de Mount Everest zijn zeer steil, terwijl het hoogste punt van de maan een hellingshoek heeft van slechts drie graden. Oftewel, u kunt gemakkelijk naar de top fietsen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd