Hoogste berg van Nieuw-Zeeland levert dertig meter in

mtcook

Op dit moment meet de hoogste berg van Nieuw-Zeeland – Mount Cook – officieel 3754 meter boven de zeespiegel. Maar daar komt verandering in. Nieuwe metingen tonen namelijk aan dat de piek in werkelijkheid dertig meter lager is.

Dat stellen onderzoekers van de universiteit van Otago. Om te achterhalen hoe hoog de berg precies is, beklommen onderzoekers deze vorig jaar november. Een analyse van GPS-gegevens die tijdens die beklimming verzameld werden, wijst er nu op dat Mount Cook ‘slechts’ 3724 meter hoog is.

Dat betekent dat de piek zo’n dertig meter lager is dan onderzoekers in 1991 stelden. Het is nogal een verschil. Hoe kan dat? In 1991 schatten onderzoekers de hoogte van de piek in met behulp van luchtfoto’s die gemaakt werden kort nadat steen en ijs van de berg waren gestort.

De onderzoekers hebben die foto’s nu opnieuw bestudeerd in de hoop te achterhalen hoe de berg nu plots dertig meter minder hoog kan zijn. “Het lijkt erop dat er (in 1991, red.) nog een relatief dikke ijskap op de berg lag die waarschijnlijk door de nieuwe vorm van de rand van de bergtop uit balans is geraakt,” legt onderzoeker Pascal Sirguey uit. De ijskap is de laatste twintig jaar dan ook flink geërodeerd. Hoewel u daarbij wellicht direct aan klimaatverandering moet denken, lijkt dat in dit geval niet de juiste verklaring te zijn. “Het is het resultaat van een simpele verandering in de vorm van de berg.”

Bronmateriaal

"Otago-led study revises height of Aoraki/Mt Cook" - Otago.ac.nz
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de universiteit van Otago.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd