Hoofdstad Romeinse rijk lag kort in Nederland

Forum Hadriani, de Romeinse stad die ooit in volle glorie nabij Voorburg lag, was belangrijker dan gedacht. Dat blijkt uit een studie van Tom Buitendorp. De wetenschapper concludeert dat de stad ooit bezocht werd door keizer Hadrianus en diens mobiele regering. Dat maakte in die tijd van Forum Hadriani de tijdelijke hoofdstad van het Romeinse rijk.

Buitendorp analyseerde opgravingen die nabij Voorburg, Zuid-Holland gedaan werden. Hij concludeert dat Forum Hadriani in diverse opzichten Romeinser was dan bijvoorbeeld Pompeii. Zo telde de stad veel meer inwoners en was deze ook veel groter. Bovendien speelde Forum Hadriani een cruciale rol in het functioneren van de grenszone: de Limes.

Forum Hadriani was één van de eerste grote bouwprojecten van keizer Hadrianus. De restanten van de stad ademen dan ook diens strategische overwegingen. Het is zeer waarschijnlijk dat Hadrianus zijn geesteskindje rond het jaar 121 bezocht en de stad met zijn mobiele regering kort omtoverde tot informele hoofdstad.

Buitendorp promoveerde gisteren op zijn studie. En een speciale commissie heeft het kabinet inmiddels verzocht om Forum Hadriani te nomineren voor een plek op de lijst met Werelderfgoed.

Op deze kaart is goed te zien hoe de grenzen - de limes - van het Romeinse rijk liepen. De grens langs de Rijn loopt langs Utrecht. Ten westen van Utrecht lag Forum Hadriani: precies op de grens. Afbeelding: Andrei nacu

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd