Hoofd van mummie lijkt opgevuld te zijn met sedimenten

  hatason

  Dat onthullen CT-scans gemaakt van een 3200 jaar oude Egyptische mummie die de naam Hatason draagt.

  Ergens in de negentiende eeuw werd het gemummificeerde lichaam van Hatason (zie kader) uit een tombe gehaald en tentoongesteld. Ondanks dat het bestaan van de mummie al jarenlang bekend is, weten we echter nog heel weinig van Hatason. Recent onderging de mummie daarom een CT-scan. En dat leverde verrassende resultaten op.

  Hatason

  De mummie wordt aangeduid als ‘Hatason’, maar waarschijnlijk was dat niet de naam van de overledene. Die naam kreeg de mummie mogelijk van de mensen die haar in de negentiende eeuw probeerden te verkopen. Hatason doet denken aan de naam van een beroemde koningin: Hatsjepsoet en gaf Hatason net wat meer koninklijke allure waardoor haar waade steeg.

  Brein
  De scans lieten zien dat het brein van Hatason nog in haar schedel zit. Dat is op zich niet heel verrassend: pas ongeveer 1000 jaar later werd het brein van overledenen die gemummificeerd werden, standaard verwijderd. Wat wel verrassend is, is dat het brein van Hatason in de schedel rustte op donker materiaal, waarschijnlijk sediment. “Het materiaal is in de schedel aangebracht, terwijl het brein is blijven zitten,” vertelt onderzoeker Jonathan Elias. Het is iets wat onderzoekers nog niet eerder gezien hebben.

  Experiment
  Verder blijkt dat de botten van de neus van Hatason nog intact waren. Het wijst erop dat ook niemand geprobeerd heeft om het brein te verwijderen. Het sediment is waarschijnlijk met opzet in haar schedel aangebracht. Onduidelijk is nog waarom. Mogelijk experimenteerde men in de tijd van Hatason met verschillende technieken die bedoeld waren om het lichaam zo goed mogelijk tegen de tand des tijds te beschermen.

  Vrouw
  De scan geeft ook meer inzicht in het geslacht van Hatason. De vorm van de schedel wijst erop dat het gaat om een vrouw. “Een jongvolwassene,” stelt Elias.

  De komende tijd worden de van Hatason gemaakte beelden verder bestudeerd. Gehoopt wordt dat we zo nog meer over de mummie te weten kunnen komen. Het onderzoek is belangrijk; er zijn tot op heden nog niet zoveel mummies uit dit tijdperk onderzocht.

  Bronmateriaal

  "Stanford radiologists investigate woman who died in Egypt more than 3,000 years ago" - Stanford.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Norbert von der Groeben.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd