Honing jaagt nieuwjaarskater wel weg

Er zijn nogal wat trucjes die de kater na een zware stapavond of té gezellige oudjaarsdag verjagen. Maar welke is nu eigenlijk het meest effectief? Britse wetenschappers van de Royal Society of Chemistry zochten het voor u uit en concluderen op de valreep van 2010 dat de mierzoete honing het toch wint van al die andere huis-tuin-en-keuken-oplossingen.

“Het geluksgevoel komt van de alcohol, de kater komt van de aceetaldehyde,” legt onderzoeker John Emsley uit. Dit laatste komt vrij wanneer fructose met alcohol aan de slag gaat en veroorzaakt misselijkheid en hoofdpijn. Door honing te eten (met daarin een hoop fructose), kan de alcohol sneller worden aangepakt. En als alle alcohol is omgezet, is de kater over.

Voor wie het niet zo aantrekkelijk vindt om de honing zo uit de pot te lepelen, is er goed nieuws. Honing op een cracker of toastje is nog veel beter. Deze graanproducten bevatten namelijk kalium en natrium. Deze twee stoffen dragen ook bij aan de verwerking van alcohol.

Niet zo’n liefhebber van honing? De onderzoekers hebben ook een methode waarmee u de kater helemaal kunt voorkomen. Zo zou u de drank links kunnen laten liggen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd