Hongerig rendier vindt de hond in de pot op Groenland

rendier

Rendieren op Groenland lopen achter de feiten aan. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Door toedoen van klimaatverandering wordt Groenland elk jaar ietsje eerder groen, terwijl de rendieren gewoon op het oude tijdstip aanschuiven. Hierdoor is de voedingswaarde van de planten al sterk afgenomen tegen de tijd dat de rendieren ervan gaan eten.

Het zeeijs in het Noordpoolgebied smelt. En dat heeft indirect grote gevolgen voor de rendieren op Groenland. Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature Communications. De rendieren krijgen minder kalveren en de kalveren die geboren worden, hebben een grotere kans om jong te sterven.

Planten en rendieren
Onderzoeker Eric Post, verbonden aan Pennsylvania State University, bestudeert de rendieren op Groenland al zo’n twintig jaar. Hij was vooral geïnteresseerd in het samenvallen van twee gebeurtenissen: rendieren die jongen krijgen en de start van de plantengroei op Groenland. De rendieren arriveren doorgaans eind mei of begin juni op Groenland, waar ze zich rond de tijd waarin hun jongen geboren worden tegoed doen aan de planten die net beginnen te groeien.

Rudolph

Waarom is de neus van rendier Rudolph rood? Wetenschappers zochten het uit. Echt waar!

Hongerig
Maar het werk van Post toont aan dat Groenland steeds eerder groen wordt. “Aangezien planten eerder in het jaar opkomen, zijn ze vaak ouder en al niet meer zo voedzaam tegen de tijd dat de hongerige rendieren arriveren,” legt onderzoeker Jeffrey Kerby uit. En de rendieren passen hun schema ook niet aan de vroege plantengroei aan. Ergens is dat wel logisch, zo leggen de onderzoekers uit. De planten gaan eerder groeien in reactie op hogere temperaturen en andere veranderingen in het klimaat. De voortplantingscyclus van de rendieren gaat niet af op temperatuur, maar op seizoensgebonden veranderingen in de hoeveelheid daglicht.

Maar hoe is nu te verklaren dat de planten op Groenland zo vroeg actief worden? Volgens de onderzoekers heeft het alles te maken met smeltend zee-ijs op de Noordpool. Door het smeltende ijs stijgt de temperatuur lokaal sterk, waardoor planten eerder actief worden.

Bronmateriaal

"Caribou May Be Indirectly Affected by Sea-Ice Loss in the Arctic" - PSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd