Hongergevoel maakt mens actief

 GEZONDHEID  Ooit een hond vóór en na een bak vol met brokken verslonden te hebben, geobserveerd? Zij die dat wel deden, hebben kunnen concluderen dat het beest ervoor veel actiever en alerter was dan na zijn maaltijd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt nu dat voor mensen precies hetzelfde geldt.

Onderzoekers hebben ontdekt dat onregelmatig eten zorgt voor minder beweging, overgewicht en uiteindelijk zelfs diabetes. En dat heeft alles te maken met proteïne Foxa2. Dit stofje werkt onder meer in de lever en zet daar aan tot vetverbranding. Maar Foxa2 is ook in de hypothalamus actief. De hypothalamus regelt het dagelijkse ritme, de slaap en de behoefte aan voedsel en seks. Ook zorgt Foxa2 ervoor dat de twee proteïnen MCH en orexin worden gevormd. Deze twee regelen een deel van het gedrag: het tot zich nemen van voedsel en beweging.

Insuline blokkeert Foxa2. Als iemand eet, komt er insuline vrij en wordt Foxa2 uitgeschakeld. Als iemand vast, is Foxa2 wel actief en dat heeft direct gevolgen. Hij is actiever en alerter.

De onderzoekers concluderen dan ook dat het beter is om regelmatig te eten en tussen de maaltijden niets te nuttigen. Alleen op die manier kan Foxa2 weer even geactiveerd worden.

Bronmateriaal

"Movement Comes With Appetite" - Sciencedaily.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd