Honger in Azië door klimaatverandering

Door de klimaatverandering neemt het smeltwater dat uit de Himalaya komt zetten af. En dat heeft verstrekkende gevolgen voor de Aziaten: de voedselvoorziening van meer dan 60 miljoen komt in 2050 al in gevaar. Dat voorspellen onderzoekers van de universiteit van Utrecht.

Met name in de stroomgebieden van de Indus en de Brahmaputra zullen de problemen groot zijn. In andere delen van Azië komt juist meer water beschikbaar. Bijvoorbeeld in de buurt van de Gele Rivier.

Droogte
Het smeltwater komt vanuit de Himalaya zetten en wordt via rivieren als de Indus, Brahmaputra, Gele Rivier, Yangtze en Ganges door Azië verspreid. Via deze rivieren worden meer dan één miljard mensen van irrigatiewater voorzien. Wanneer de gletsjers zich terugtrekken en de sneeuwbedekking verdwijnt, zijn de gevolgen groot; op lange termijn zal de droogte toeslaan en oogsten doen mislukken.

Kwetsbaar
“Smeltwater is in het stroomgebied van de Indus van veel groter belang dan in de andere Aziatische stroomgebieden”, vertelt onderzoeker Walter Immerzeel. “Onze modelberekeningen laten zien dat de Brahmaputra en de Indus het meest kwetsbaar zijn en we schatten dat 60 miljoen mensen rond 2050 in hun voedselzekerheid worden bedreigd. Het omgekeerde gebeurt echter ook. In het stroomgebied van de Gele Rivier wordt een toename van neerslag in de winter verwacht en dit zal leiden tot meer water dat vroeg in het groeiseizoen beschikbaar komt.”

Onderzoek
De onderzoekers baseren hun conclusies op uitgebreid onderzoek. Zo bestudeerden ze diverse klimaatmodellen en satellietbeelden van sneeuw en ijs.

Door de klimaatverandering worden de gletsjers in de Himalaya steeds korter. “Er zijn echter grote regionale verschillen in waargenomen gletsjerafname, en de onzekerheid over de snelheid van afname is groot”, merkt onderzoeker Marc Bierkens op. Maar de problemen komen uiteindelijk, ongeacht hoe snel de gletsjers zich gaan terugtrekken, vanzelf, zo concluderen de onderzoekers.

Bronmateriaal

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd