Hongaarse gifstroom bereikt de Donau

Hongarije is getroffen door een milieuramp. Door het doorbreken van een dam overspoelde het giftige slib van een aluminiumfabriek verschillende dorpjes. De gifstroom heeft nu de Donau bereikt, één van de grootste en belangrijkste waterwegen van Europa. Nu het giftige slib in deze rivier terecht is gekomen, kunnen de gevolgen nog vele malen groter worden.

De giframp is de grootste chemische ramp ooit in de geschiedenis van Hongarije. Tot nu toe zijn er al vier mensen om het leven gekomen. Het rode gif bedekt straten, velden en meren. Huizen zijn weggevaagd of zwaar beschadigd. Minimaal één miljoen kubieke meter giftige slib – bestaande uit een mix van lood en andere zware metalen – bedekt een gebied van veertig vierkante kilometer.

Op tijd gevlucht
“Toen ik hoorde van de overstroming kon ik nog net op tijd uit het raam springen en naar een hoger gelegen gebied rennen”, zegt Tunde Erdely uit Devecser, een dorpje 150 kilometer ten zuidwesten van Budapest. Eén van haar familieleden kon niet op tijd ontsnappen en heeft zware brandwonden opgelopen door het giftige goedje. Het huis van Tunde Erdely is haast niet te zien door een dikke modderlaag van 1,5 meter. Reddingswerkers moesten de deur openbreken om het modder eruit te laten stromen.

Grote omvang
In totaal zijn vier mensen om het leven gekomen, waaronder een kind van drie jaar oud en een baby van een jaar oud. 61 personen zijn gewond geraakt en worden momenteel behandeld in ziekenhuizen. Zes mensen zijn vermist. Volgens de Hongaarse overheid zijn 7.000 mensen direct getroffen door de milieuramp.

Gevolgen
Om de gifstroom te stoppen heeft de Hongaarse regering geprobeerd om de stroom in te dampen door gips toe te voegen. Dit is niet gelukt. Wat gaat er nu gebeuren? Mogelijk leidt de vervuiling in de Donau tot het sterven van vissen en andere soorten in de rivier. Daarnaast vervoert de rivier het slib naar andere landen, waar het giftige spul kan aanspoelen.

WIST U DAT…

…vervuilde krabben in de Golf van Mexico de voedselketen ontregelen?

‘Niets aan de hand’
Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de milieuramp zeg dat er niets aan de hand is. “Dit is geen catastrofe”, aldus een woordvoerder van de fabriek. “Minstens 96 procent van het slib is gewoon binnen het reservoir gebleven.” Als dit waar is, dan had de milieuramp een nog veel grotere omvang kunnen hebben. Desondanks is het bizar dat het verantwoordelijke bedrijf de ernst van de situatie niet inziet. Ondertussen is het bedrijf begonnen met reparaties.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd