Honderd jaar worden? Werk hard en wees negatief!

Hoe bereikt u de leeftijd van honderd jaar? Er zijn al veel onderzoeken aan gewijd en vaak zijn de conclusies hetzelfde: wees vrolijk, werk niet te hard en maakt u zich geen zorgen over van alles en nog wat. Wat blijkt: volgens Amerikaanse wetenschappers is dit helemaal niet zo.

“Het is verrassend om te zien dat gangbare veronderstellingen van zowel de media als wetenschappers niet waar blijken te zijn”, professor Howard S. Friedman, die het twintig jaar durende onderzoek leidde. “Onze opmerkelijkste vondst is dat de kindertijd heel belangrijk is om lang te leven.”

De onderzoekers gebruikten gegevens van meer dan 1.500 slimme kinderen. Deze kinderen werden in 1921 voor het eerst ondervraagd en getest. Zij waren toen al tien jaar oud.

Optimisme vs pessimisme
Uit het langdurige onderzoek blijkt dat geluk niet zorgt voor een lang leven. De meest opgewekte kinderen met het beste gevoel voor humor leefden korter dan minder vrolijke kinderen. Op zich ergens wel logisch te verklaren: vrolijke kinderen nemen meer risico’s met betrekking tot hun gezondheid dan minder vrolijke kinderen.

WIST U DAT…

…ook goede genen belangrijk zijn om heel oud te worden? En zorg dat u veel vrienden heeft.

Hard werken of niet?
Vaak beweren wetenschappers dat het belangrijk is dat mensen niet te hard werken om een hoge leeftijd te bereiken. Dit is niet zo. De mensen die een baan hebben waar ze volledig voor gaan en waar ze erg betrokken mee zijn, die leven uiteindelijk langer dan mensen die slaapwandelend door het leven gaan.

Jeugd
Het is tevens belangrijk dat kinderen echt kind kunnen zijn. Kinderen die voor hun zesde levensjaar al in groep 3 zitten, die hebben een grote kans om op jongere leeftijd te sterven dan kinderen die in hun kleutertijd veel spelen en pas later in groep 3 terecht komen.

Single of getrouwd?
Overigens is het voor een man heel gezond om getrouwd te zijn. Getrouwde mannen leven langer dan gescheiden of single mannen. Bij de andere sekse maakt het niets uit. Gescheiden of single vrouwen leven even lang als getrouwde vrouwen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd