Honderd jaar oude foto’s van Antarctica gevonden in hut van poolreiziger Scott

aurora1

In de hut van de beroemde poolreiziger Robert Falcon Scott zijn negatieven gevonden. Wetenschappers hebben de negatieven afgedrukt, waardoor te zien is hoe de poolreizigers honderd jaar geleden leefden.

Streetview op de zuidpool

Zelf een kijkje nemen in de hut van Scott? Dat kan met Google Streetview!

De foto’s zijn van Ernest Shackleton, gemaakt tijdens de Endurance-expeditie van 1914 tot 1917. Shackleton bracht enige tijd door in de hut van Scott, vandaar dat wetenschappers zijn negatieven daar vonden. Op de foto’s – die te bekijken zijn op de website van het NZAHT – zien we veel beelden vanaf het schip Aurora. Op één foto is Ross Sea Party-lid Alexander Stevens zichtbaar op het dek van de Aurora. Dit schip vormt een zwarte bladzijde in de geschiedenis van deze poolexpeditie. Een zware storm zorgde ervoor dat de Aurora op 7 mei 1915 afdreef, waardoor het schip in aanraking kwam met een ijsschots. Deze ijsschots vervoerde Aurora richting Nieuw-Zeeland, waardoor de poolreizigers veel voedsel, brandstof en uitrusting verloren.

aurora2

De gevonden negatieven in de hut van Scott.
De gevonden negatieven in de hut van Scott.
De foto’s zijn niet allemaal even scherp. De 22 negatieven waren beschimmeld, waardoor de randen deels wegvallen. Toch is het landschap van Antarctica duidelijk herkenbaar. “Dit is een belangrijke vondst”, vindt Nigel Watson van Antarctic Heritage Trust. “We zijn verheugd dat we de negatieven na een eeuw eindelijk hebben kunnen afdrukken. Met dank aan ons conservatieteam, dat met veel toewijding en precisie te werk is gegaan om zoveel mogelijk foto’s en voorwerpen uit Scotts hut te redden.”

Het is de moeite waard om ook de andere foto’s op de website van het NZAHT te bekijken. Uit de hutten van de oude poolreizigers zijn al veel mooie foto’s gevonden. Zo zien we allerdaagse tafarelen. Clissold bakt brood, pony’s staan in de stal en de verjaardag van Robert Falcon Scott wordt gevierd. Maar ook historische momenten zijn gekiekt. Zo is er een foto gemaakt van Wilson, Evans, Scott, Oates en Bowers die op 18 januari 1912 de zuidpool bereiken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd