Honden vinden vijanden van hun baasje mogelijk niet aardig

hond-blaffen

Honden lijken meer op mensen dan gedacht. Uit een nieuw experiment blijkt dat honden vijanden van hun baasje mogelijk niet aardig vinden.

Wetenschappers trommelden 54 honden en hun baasjes op. De baasjes kregen de opdracht om een vuilniszak uit de container te halen. De honden werden verdeeld in drie groepen: helpers, niet-helpers en een controlegroep.

Boos of blij?

Nieuw onderzoek toont aan dat honden het verschil kunnen zien tussen een blij en boos mensengezicht. En honden herkennen niet alleen de emoties van hun baasje, maar ook die van mensen die ze nog nooit gezien hebben.

In de eerste groep vroeg het baasje aan een ander persoon om hem te helpen en dit gebeurde ook. In de tweede groep (niet-helpers) vroeg het baasje opnieuw hulp, maar deze keer werd hij genegeerd door de persoon. In de controlegroep vroeg het baasje niets, maar werd hij niet geholpen door de omstander. Tijdens de drie experimenten was er een derde neutrale persoon aanwezig.

Na ieder experiment kreeg elke hond een snoepje aangeboden van de neutrale persoon en de helper of niet-helper. Opvallend genoeg negeren honden de niet-helper en geven ze de voorkeur aan de traktatie van de neutrale persoon. En dat terwijl de honden wel een snoepje accepteren van iemand die hun baasje heeft geholpen. Wetenschappers zien een soortgelijke reactie in experimenten met kinderen en kapucijnaapjes.

Betekent dit dat honden vijanden van hun baasjes negeren? Misschien wel, maar er is een grootschaliger experiment nodig om dit voor eens en voor altijd te bevestigen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd