Honden stelen voedsel wanneer wij niet kijken

Honden zijn slimmer dan wij denken. Zij stelen stiekem voedsel, wanneer wij niet kijken. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek. Het is een sterk bewijs dat honden ‘Theory of mind’ (ToM) bezitten, het vermogen om een beeld te vormen van het perspectief van een ander en indirect van zichzelf.

Oftewel, honden nemen waar wat mensen zien en kunnen snel reageren op bepaalde situaties. Wanneer wij mensen niet naar honden kijken, weten de dieren dat zij een voordeel hebben. Het gevolg is dat een hond razendsnel een koekje of ijsje uit uw hand vist.

De onderzoekers van het Hood College in Maryland voerden een experiment uit met twintig honden. In twee containers lagen voedsel. Beide containers werden bewaakt door een poortwachter. Eén poortwachter hield de container scherp in de gaten, de ander keek een beetje rond zich heen. Daarnaast was één container stil, terwijl de andere container lawaaierig was.

De meerderheid van de honden koos voor de stille container, die slecht werd bewaakt door de poortwachter. Een stille, goedbewaakte container of een lawaaierige, slechtbewaakte container lieten de honden links liggen.

“Honden stelen alleen voedsel als het stil is en als ze niet in de gaten worden gehouden”, concluderen de wetenschappers. Interessant genoeg vonden wetenschappers geen verschil tussen asielhonden en honden met een eigen huis.

Overigens is het gedrag van honden herkenbaar. U steelt toch ook wel eens een patatje of een stukje vlees van het bord van een ander, als diegene net even wegkijkt of naar het toilet is?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd