Honden stappen vaker op mannen af

Wat bepaalt of uw hond gemakkelijk op u afstapt? Nieuw onderzoek toont aan dat uw geslacht belangrijk is. Zo benaderen honden een mannelijk baasje vaker.

De onderzoekers verzamelden tien mannen en twaalf vrouwen. De proefpersonen waren allemaal eigenaren van honden. En die honden waren allemaal van het mannelijke geslacht. De proefpersonen moesten foto’s van honden bekijken en drie woorden opschrijven die ze met de hond associeerden. Dit deel van het experiment was echter alleen bedoeld om de baasjes bezig te houden, want de proef draaide eigenlijk om de honden.

Experiment
Terwijl de baasjes druk bezig waren, lieten de onderzoekers de honden van de proefpersonen de kamer in lopen. De wetenschappers letten daarbij op twee dingen: hoe lang duurde het voordat de hond zijn baasje benaderde? En hoe lang bleef hij dicht bij zijn baasje staan?

WIST U DAT…

Vragenlijst
Voorafgaand aan het onderzoek hadden de baasjes al een vragenlijst ingevuld waaruit bleek hoe het met hun eigen persoonlijkheid zat en hoe ze over de hond dachten. Bijvoorbeeld: waren ze heel erg close of niet?

Geslacht
Er bleek een duidelijk verband te zijn tussen het geslacht van de baasjes en de benadering van de honden. De dieren benaderden de mannelijke baasjes veel vaker dan dat ze de vrouwelijke baasjes deden. Waarschijnlijk vervallen de honden hiermee in een oud rollenspel. “Dat honden gevoelig zijn voor het geslacht van hun baasje heeft wellicht te maken met het feit dat de dieren van wolven afstammen,” legt onderzoeker Manuela Wedl uit. “Bij wolven hebben de twee sekses elk hun eigen sociale rol.”

WIST U DAT…

Persoonlijkheid
Ook was er een verband tussen de persoonlijkheden van de baasjes en honden en de aanhankelijkheid. Zo benaderden honden hun baasje het vaakst wanneer deze van het mannelijk geslacht was en zowel de hond als het baasje een tikje neurotisch was. Ook bleven neurotische honden na de ontmoeting vaker bij het neurotische baasje hangen. Honden die een vrouwelijk baasje hadden, benaderden deze ook vaker dan gemiddeld wanneer ze neurotisch was.

Factoren
Het onderzoek laat zien dat er nogal wat factoren zijn die invloed hebben op de aantrekkingskracht van een baasje. Niet alleen de relatie, maar ook de persoonlijkheid van zowel het baasje als de hond spelen een rol.

Vrouwen hoeven zich door de studie niet gelijk op de teentjes getrapt te voelen. Hoewel de honden zich in het experiment vaker bij hun mannelijke baasjes voegden, wil dat niet zeggen dat ze liever een mannelijk dan een vrouwelijk baasje hebben, zo benadrukken de wetenschappers in het blad Interaction Studies.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd