Honden kunnen lach op uw gezicht herkennen

Een hond kan een lach herkennen en eruit afleiden dat we gelukkig zijn. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar onze trouwe viervoeter.

De onderzoekers confronteerden honden met foto’s van hun baasjes. Op de foto’s lachten hun baasjes of keken ze neutraal. De honden moesten hun neus tegen de foto aandrukken als hun baasje lachte. Vijf van de negen honden bleken in staat om een lach te herkennen.

Foto’s
Met deze vijf honden vervolgden de onderzoekers hun studie. Ze lieten ze nog meer foto’s van hun baasjes, maar ook kiekjes van onbekenden zien. De honden herkenden een lach op het gezicht van hun baas heel goed. Een lach op het gezicht van een vreemde herkenden ze vaker als die vreemde van hetzelfde geslacht als de baas was.

WIST U DAT…

Leren
Hoewel het maar een kleinschalig onderzoek is, bewijst het dat honden in staat zijn om onderscheid te maken tussen mensen die lachen en mensen die neutraal kijken. Dat wil niet zeggen dat alle honden er even goed in zijn, maar de soort kan het in principe wel leren.

Het is belangrijk voor een sociaal dier als de hond dat deze onze emoties af kan lezen. Dat een hond een lach herkent, is waarschijnlijk aangeleerd gedrag. “Dit onderzoek laat zien dat honden die dichtbij mensen leven in staat zijn om positieve gezichtsuitdrukkingen te herkennen en dat wijst erop dat ze sociale vaardigheden hebben ontwikkeld die ze helpen om te overleven,” concluderen de onderzoekers in het blad Animal Cognition. “De vaardigheid om onderscheid te kunnen maken tussen gezichtsuitdrukkingen van mensen moet honden hebben geholpen om zich aan te passen aan de menselijke maatschappij.”

Bovenstaande foto is gemaakt door Sergiu Bacioiu (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd