Honden herkennen soortgenoten zelfs als ze tot een heel ander ras behoren

groot en klein

Honden zijn er in allerlei soorten en maten. Grote vraag is: weten ze dat zelf ook? Zou een chihuahua die een Duitse herder tegenkomt, weten dat die reus tot dezelfde soort behoort? Een nieuw onderzoek wijst erop van wel!

Wanneer honden een rijtje portretten te zien krijgen, pikken ze er hun soortgenoot moeiteloos uit. Ongeacht of deze nu tot hetzelfde ras of tot een heel ander ras behoort. Dat schrijven onderzoekers in het blad Animal Cognition.

Soort en rassen

Alle honden behoren tot de soort Canis familiaris. Binnen die soort treffen we meer dan 400 verschillende hondenrassen aan. De uiterlijke verschillen tussen die hondenrassen zijn vaak groot.

De onderzoekers verzamelden negen honden en lieten ze op een scherm foto’s zien. Die foto’s waren ruwweg in drie categorieën te verdelen: hondenkoppen, beelden van andere diersoorten (zowel huis- als wilde dieren) en mensen. De onderzoekers keken of de negen honden in staat waren om een onderscheid te maken tussen honden (die tot de meest uiteenlopende rassen behoorden) en andere diersoorten (waaronder mensen). De honden kregen meer dan 100 paar foto’s te zien en moesten vervolgens een foto kiezen door er naartoe te lopen en een poot voor het scherm op tafel te leggen.

Uit het onderzoek blijkt dat de honden bij de keuze voor een foto een sterke voorkeur hadden voor een foto van hun eigen soort. Zelfs als de andere hond tot een heel ander ras behoorde. “Het feit dat honden in staat zijn om hun eigen soort visueel te herkennen en het feit dat ze verschillen ook kunnen ruiken, verzekert ons ervan dat sociaal gedrag en paringsgedrag tussen twee verschillende rassen nog steeds mogelijk is,” zo schrijven de onderzoekers. “Hoewel mensen de morfologische grenzen van de soort Canis familiaris flink hebben opgerekt, is de biologische entiteit behouden gebleven.”

Bronmateriaal

"Dogs spot the dog" - Springer (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door stupidmommy (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd