‘Hond wordt binnenkort een luxe en vervangen door robot’

toy-390642_1280

Nu vinden we het nog doodnormaal als de buurman met zijn hondje voorbij komt wandelen. Maar op korte termijn kan dat wel eens gaan veranderen: de ‘echte’ hond wordt een luxe en legt het af tegen de robothond, zo voorspelt een Australische onderzoeker.

Zie je het al voor je: de buurman die nadat zijn hondje dood is gegaan een robothond aanschaft? Dat scenario lijkt nu misschien nog heel ver weg, maar vergis je niet, zo stelt onderzoeker Jean-Loup Rault, verbonden aan de universiteit van Melbourne. In het blad Frontiers in Veterinary Science schrijft hij dat huisdieren zoals honden op vrij korte termijn een luxe zullen worden en vervangen zullen worden door een robotische tegenhanger. “Het klinkt misschien surreëel voor ons om een robotisch of virtueel huisdier te hebben, maar voor de volgende generatie kan het wel eens volkomen normaal zijn.”

Overbevolking
De drijvende kracht achter de opkomst van het robotische huisdier? Overbevolking. Naar verwachting wonen er tegen 2050 tien miljard mensen op aarde en is er weinig ruimte voor echte huisdieren meer, zo denkt Rault. De hond – maar ook dat andere populaire huisdier, de kat – wordt een luxe die de mensheid zich niet kan veroorloven. En dus nemen we onze toevlucht tot een robotische versie ervan.

“Als kunstmatige huisdieren dezelfde voordelen hebben als levende dieren, betekent dat dan dat de emotionele band die we met dieren hebben slechts een beeld is dat we op onze huisdieren projecteren?”

Emoties
Misschien vraag je je af of een robothond ooit in staat zal zijn om de ‘echte’ trouwe viervoeter te vervangen. Kun je van een robot houden zoals je van je hond of poes houdt? Rault denkt van wel. Hij wijst bijvoorbeeld naar Japan waar robothonden al worden verkocht. “In Japan zijn mensen zo gehecht aan hun robothonden dat ze begrafenissen voor ze organiseren wanneer de schakelingen in de robothond de geest geven (…) Robots kunnen – zonder twijfel – emoties oproepen bij mensen.” Het roept een interessante vervolgvraag op. “Als kunstmatige huisdieren dezelfde voordelen hebben als levende dieren, betekent dat dan dat de emotionele band die we met dieren hebben slechts een beeld is dat we op onze huisdieren projecteren?”

Dierenwelzijn
Een andere interessante vraag die Rault in zijn paper oproept, is wat de opkomst van robotische dieren voor gevolgen heeft voor de wijze waarop we met dieren omgaan. “Natuurlijk geven we om levende dieren, maar wanneer we gewend raken aan een robotische levenspartner die geen voedsel, water of beweging nodig heeft, kan dat de wijze waarop mensen om andere levende wezens geven, wel eens veranderen.”

Wat de robotische hond of poes exact met de mensheid gaat doen, blijft nog even een raadsel. Dat de robotisch hond of poes er komt, daar is Rault wel van overtuigd. “Het is niet iets wat nog eeuwen duurt. Als er tegen 2050 zoals voorspeld tien miljard mensen op de aarde wonen, kan het wel eens sneller gaan gebeuren dan we denken.”

Bronmateriaal

"Robot pets to rise in an overpopulated world" - University of Melbourne (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd