Hond vermindert stress bij kinderen met autisme

Speciaal getrainde assistentiehonden zorgen ervoor dat een kind met autisme minder stress ervaart. Dat blijkt uit onderzoek. De kinderen die een tijdje met zo’n hond in één huis leefden, hadden aanzienlijk minder cortisol (het stresshormoon) in hun lichaam. Bovendien helpt de hond hen bij sociale situaties en dagelijkse activiteiten.

“Onze resultaten laten zien dat de honden een duidelijke impact hebben op het stresshormoon van de kinderen,” vertelt onderzoeker Sonia Lupien. “Ik heb zo’n groot effect nog nooit eerder gezien.”

Cortisol
De onderzoekers verzamelden 42 kinderen met autisme en maten de hoeveelheid cortisol in hun lichaam voor, tijdens en nadat de hond – welke speciaal getraind was om altijd rustig te blijven – er was. Normaal gesproken piekt deze hoeveelheid kort na het wakker worden en neemt deze daarna geleidelijk af.

Resultaten
In de twee weken voordat de hond kwam, nam de hoeveelheid cortisol in het bloed kort na het wakker worden met 58 procent toe. Toen de hond er was, bleef de toename beperkt tot 10 procent. En toen de hond na vier weken weer wegging, nam het cortisol direct weer met 48 procent toe.

WIST U DAT…

…geeuwen heel aanstekelijk is, maar dat autistische kinderen daar immuun voor zijn en dus niet op reageren?

Gedrag
Ook het gedrag van de kinderen veranderde door toedoen van de hond. De kinderen gedroegen zich beter en hadden bijvoorbeeld minder te maken met woede-aanvallen. In de twee weken voordat de hond kwam, misdroegen de kinderen zich gemiddeld 33 keer. Toen de hond er was, was dat slechts 25 keer.

Nader onderzoek moet uitwijzen hoe de honden ervoor zorgen dat het stresshormoon afneemt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd