Hond spoort prille vorm van darmkanker op

Een labrador is er in Japan in geslaagd om de diagnose darmkanker te stellen. Het dier stelde de ziekte vast door aan de adem en uitwerpselen van mensen te ruiken. Zelfs patiënten prille gevallen van kanker werden er door de hond uitgepikt. En dat is indrukwekkend: de huidige tests zijn vaak slechts in tien procent van de gevallen in staat om een prille vorm van kanker te herkennen.

Wetenschappers vermoeden al langer dat honden in staat zijn om door enkel te ruiken onder meer huid-, blaas-, long-, borst- en eierstokkanker op te sporen. Een tumor heeft namelijk een bepaalde geur en honden kunnen die geur waarnemen. Japanse wetenschappers brengen die vermoedens nu in de praktijk en de resultaten zijn indrukwekkend.

Opsporen
De onderzoekers trainden een achtjarige labrador zodat deze de geur van tumoren leerde herkennen. Vervolgens ondergingen vijf mensen een ademtest. De test werd aan het dier voorgelegd en deze pikte de zieken er in 33 van de 36 gevallen uit. Toen de hond de uitwerpselen van de mensen onder de neus kreeg, wist het dier zelfs in 37 van de 38 gevallen de tumoren op te sporen. Zelfs wanneer de ziekte nog in een zeer pril stadium was, wist de hond deze aan te wijzen.

WIST U DAT…

…broccoli kanker tegengaat? Lees hier hoe.

Betrouwbaar?
Toch wil dat niet zeggen dat we binnenkort elke laborant vergezeld zien worden door een hond. Lang niet elke hond is namelijk even goed in het opsporen van geuren en als een hond er goed in is dan is deze de ene dag nog altijd geconcentreerder dan de andere. Of het dier een betrouwbare laborant is, is dan ook twijfelachtig.

Toch heeft het onderzoek wel zin. Wetenschappers willen namelijk een ‘elektronische hondenneus’ ontwikkelen die hetzelfde kan als de echte hondenneus, maar een stuk betrouwbaarder is. Daarvoor moet echter eerst worden vastgesteld welke chemische stofjes de hond waarneemt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd