Hond met mammoetbot in de bek ontdekt

Een bijzondere vondst in Tsjechië. Daar ontdekten wetenschappers een prehistorische hond met een mammoetbot in de bek.

In totaal hebben de wetenschappers drie honden teruggevonden. De dieren hadden een schofthoogte van zo’n 60 centimeter en werden ongetwijfeld als huisdier gehouden. Dat laatste blijkt uit de schedels van de dieren: de honden hebben bijvoorbeeld kortere snuiten.

WIST U DAT…

…gedomesticeerde honden de ijstijd niet overleefden?

Belangrijk
De honden moeten belangrijk zijn geweest voor de mensen in dit gebied. Waarschijnlijk hielpen ze met het sjouwen van vlees, brandhout en gereedschappen. De dieren waren zelfs zo belangrijk dat er na hun dood nog een ritueel volgde. De schedels wijzen erop dat de hersenen van de dieren werden verwijderd. Het is onwaarschijnlijk dat deze dienst deden als voedsel: de mensen in dit gebied hadden eten genoeg. Waarschijnlijk was het een ritueel om de geest van het dier los te laten, zo is in het blad Journal of Archaeological Science te lezen.

Mammoet?
Eén van de teruggevonden honden is heel bijzonder. Het dier werd aangetroffen met een groot bot in de bek. De wetenschappers gaan ervanuit dat het een bot van een mammoet is: deze dieren kwamen hier in de tijd van de honden veelvuldig voor. De mensen joegen erop en moeten soms enorme stukken vlees hebben overgehouden. Het is aannemelijk dat dit vlees gedeeld werd met de honden. Na de dood van het dier hebben mensen het bot waarschijnlijk in de bek gestopt.

Wetenschappers kunnen heel veel leren van deze vondst. Niet alleen komen ze meer te weten over de rol die honden vroeger speelden. Ook kan de vondst ze helpen om een beter beeld te krijgen van het domesticatieproces. Zo tonen de schedels aan dat dat proces duizenden jaren eerder startte dan gedacht. En dat honden al heel vroeg belangrijk waren voor mensen.

Bronmateriaal

"Prehistoric dog found with mammoth bone in mouth" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd