Hond lijkt oprecht mee te leven met huilende mensen

Als u huilt, lijkt het misschien wel eens of uw hond u troosten wil. Nieuw onderzoek wijst erop dat honden in zo’n situatie inderdaad met ons meeleven.

Misschien heeft u het wel eens meegemaakt. U bent verdrietig en moet huilen. Uw hond komt daarop naar u toe en legt zijn kop op uw schoot of likt uw tranen weg. Hij lijkt te weten wat u voelt en u zelfs te willen troosten. Of beelden we ons dat maar in? Nieuw onderzoek wijst erop dat honden wel degelijk weten wanneer we verdrietig zijn. En dat ze vervolgens ook de behoefte voelen om hun medeleven te tonen.

Experiment
De onderzoekers verzamelden achttien honden en hun baasjes. De honden waren van verschillende leeftijden en verschillende rassen. De honden werden in een kamertje geplaatst. Soms met hun baasje. Soms met een vreemde. De persoon in de kamer deed vervolgens alsof hij moest huilen, alsof hij neuriede of alsof hij een gesprek voerde. De onderzoekers observeerden wat de honden deden. Honden reageerden opvallend vaker op mensen die huilden dan op mensen die neurieden. Ze gingen vaker naar de verdrietige mensen toe en raakten ze ook vaker aan. Op de mensen die een gesprek voerden, reageerden ze helemaal niet.

WIST U DAT…

…onlangs nog uit onderzoek bleek dat honden echt met ons meevoelen?

Medeleven
De onderzoekers zijn er tamelijk zeker van dat de honden huilende mensen niet uit nieuwsgierigheid, maar echt uit medeleven benaderden. “We lieten mensen neuriën, omdat het voor honden nieuw was en dat zou ze wellicht nieuwsgierig maken,” legt onderzoeker Deborah Custance uit. “Het feit dat de honden onderscheid maakten tussen huilen en neuriën, wijst erop dat hun reactie op het huilen niet enkel en alleen gemotiveerd werd door nieuwsgierigheid.”

Emotie
Opvallend genoeg reageerden de honden heel specifiek op de emotie en maakte het niet uit of het baasje of een vreemde die emotie vertoonde. “Als de honden tijdens het huilen de mensen benaderden, omdat ze zelf troost zochten dan zouden ze vaker naar hun baasje zijn gelopen,” legt onderzoeker Jennifer Mayer uit. “Maar die voorkeur was er niet. De honden benaderden degene die huilde, ongeacht zijn identiteit. Ze reageerden dus op de emotie en niet op hun eigen behoeftes.”

Dat alles wijst erop dat honden verdriet herkennen en daar ook meelevend op kunnen reageren. Dat concluderen de onderzoekers in het blad Animal Cognition.

Bronmateriaal

"Domestic dogs display empathic response to distress in humans" - Gold.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Chapss is love (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd