Hond herkent zijn baasje ook op foto’s

hond

Honden herkennen hun baasjes feilloos wanneer ze deze in levende lijve ontmoeten. Maar hoe zit dat met foto’s van die baasjes? Kunnen de honden ze er dan ook uitpikken? Ja, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Onderzoekers verzamelden een aantal honden en lieten ze foto’s van honden en mensen zien. Een deel van de honden en mensen waren de honden bekend. Anderen hadden ze nog nooit gezien. De onderzoekers maten niet alleen hoelang de honden naar de foto’s keken, maar stelden ook de oogbewegingen van de honden vast. Zo konden ze achterhalen waar de honden precies naar keken wanneer ze een foto te zien kregen.

Kijken naar soortgenoten
Uit het onderzoek blijkt dat honden langer naar foto’s van honden keken dan naar foto’s van mensen, ongeacht of ze die mensen en honden nu kenden of niet. Dat is in lijn met eerder onderzoek waaruit bleek dat honden liever naar foto’s van soortgenoten kijken. Verder bleek uit het onderzoek dat honden langer keken naar foto’s van gezichten en hondenkoppen die bekend waren. Ze namen die foto’s grondiger in zich op.

WIST U DAT…

…gecastreerde honden langer leven?

Op z’n kop
De onderzoekers schotelden de honden ook een aantal foto’s voor die ondersteboven stonden. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat het menselijke brein die foto’s heel anders verwerkt dan foto’s die rechtop staan. Hoe honden tegen die foto’s aankijken, was onbekend. De honden bleken de foto’s die ondersteboven stonden net zo lang te bekijken als de foto’s die rechtop stonden. Wel keken ze – net als mensen – op de rechtopstaande foto’s sterker naar het deel van het gezicht waar de ogen te vinden zijn.

Honden zijn in staat om gezichten op foto’s te zien, zo concluderen de onderzoekers in het blad Animal Cognition. En ze kunnen onderscheid maken tussen bekende en onbekende gezichten. Deze resultaten wijzen erop dat honden gezichtsherkennende vaardigheden hebben die vergelijkbaar zijn met die van mensen.

Bronmateriaal

"Dogs Recognize Familiar Faces from Images" - Universiteit van Helsinki (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ebwyse (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd