Hond genereert meer gezichtsuitdrukkingen als wij naar hem kijken

De gezichtsuitdrukking ‘puppy-ogen’ is favoriet.

Dat honden verschillende gezichtsuitdrukkingen hebben, is al een tijdje bekend. Minder duidelijk was de functie van die gezichtsuitdrukkingen. Waren ze het resultaat van opwinding? Of probeerden de honden echt te communiceren met hun gezichtsuitdrukkingen? In het blad Scientific Reports komen wetenschappers nu met het verlossende antwoord.

Experiment
De onderzoekers bestudeerden 24 honden van verschillende rassen en leeftijden. De honden lagen aan de lijn, op een meter afstand van een persoon. Soms lag de hond binnen het gezichtsveld van die persoon, soms was de persoon afgeleid of zat deze met de rug naar de hond toe. Met camera’s werden de gezichten van de honden continu gefilmd.

Aandacht
Uit het onderzoek blijkt dat honden meer gezichtsuitdrukkingen genereren wanneer mensen naar ze kijken. Het is volgens de onderzoekers overtuigend bewijs dat honden hun gezichten bewegen in reactie op menselijke aandacht. Het feit dat honden veel minder gezichtsuitdrukkingen genereren als ze iets lekkers zien, is aanvullend bewijs dat honden gezichtsuitdrukkingen genereren om te communiceren en niet alleen omdat ze opgewonden zijn. “De resultaten onderschrijven het bewijs dat honden gevoelig zijn voor menselijke aandacht en dat gezichtsuitdrukkingen mogelijk actieve communicatiepogingen zijn en niet simpelweg uitingen van emotie,” aldus onderzoeker Juliane Kaminski.

Puppy-ogen
Honden kunnen verschillende gezichtsuitdrukkingen genereren, maar ze hebben – in ieder geval tijdens dit onderzoek – duidelijk een favoriet. En dat is wat onderzoekers ‘puppy-ogen’ noemen. Hierbij worden de wenkbrauwen opgetrokken, waardoor de ogen groter en kinderlijker lijken. Dit is ook de gezichtsuitdrukking waar mensen met name vatbaar voor zijn.

Hoewel het onderzoek onze kennis omtrent de hond en zijn relatie met de mens vergroot, blijven er ook veel vragen. Zo is onduidelijk of het feit dat honden meer gezichtsuitdrukkingen genereren als mensen naar ze kijken aangeleerd of zelfs aangeboren is. Of dat de honden dit gedrag vertonen, omdat ze zich in anderen kunnen verplaatsen en dus een redelijk goed beeld hebben van wat anderen denken en voelen.

Bronmateriaal

"Dogs are more expressive when someone is looking" - University of Portsmouth

Afbeelding bovenaan dit artikel: doanme / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd