Hond en baasje hebben dezelfde hormoonschommelingen

  hond en baasje

  Soms lijkt het wel alsof hondjes en hun baasjes qua uiterlijk op elkaar lijken. Maar honden en hun eigenaren hebben nog meer gemeen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Hun hormonen zijn netjes op elkaar afgestemd.

  Dat schrijven onderzoekers in het blad Physiology & Behavior. Ze trekken hun conclusie nadat ze 58 honden en hun baasjes (44 vrouwen en 14 mannen) bestudeerden.

  Experiment
  De onderzoekers verzamelden wat speeksel van de honden en hun eigenaren. Vervolgens keken ze naar de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) in het speeksel van de honden. Aan de hand van het speeksel van de baasjes werd vastgesteld hoeveel cortisol en testosteron zij bezaten. Daarna namen de honden – samen met hun baasjes – deel aan een behendigheidswedstrijd. Na afloop van de wedstrijd observeerden de onderzoekers de interactie tussen de honden en hun baasjes. Er werd bijvoorbeeld gekeken of de baasjes hun honden straften of juist affiliatief leiderschap lieten zien. Na afloop van de wedstrijd werd opnieuw wat speeksel afgenomen en op de eerder genoemde hormonen onderzocht. Ook vulden de eigenaren van de honden na afloop van de behendigheidswedstrijd een vragenlijst in waarin ze gevraagd werd hoe ze de behendigheidswedstrijd zelf vonden gaan.

  WIST JE DAT…

  …honden hun baasjes ook op foto’s herkennen?

  Resultaten
  Uit het onderzoek blijkt dat wanneer het cortisolniveau van de baasjes steeg, datzelfde gebeurde bij de honden. “Het straffende of affiliatieve gedrag van de eigenaren richting hun honden na de wedstrijd hing samen met de wijze waarop eigenaren terugkeken op de competitie, maar deze variabelen hielden geen verband met veranderingen in hun eigen cortisolniveau of het cortisolniveau van de honden, wat suggereert dat hun gedrag hierop geen invloed heeft,” zo schrijven de onderzoekers. In andere woorden: de hormonale toestand van de hond en baas lopen synchroon en dat verband is niet te wijten aan de kijk die het baasje op de prestaties heeft of het gedrag dat de onderzoekers tijdens interacties tussen de baasjes en hun honden na afloop van de competitie observeerden.

  Volgens de onderzoekers is de studie één van de eerste studies die bewijzen dat twee verschillende soorten tegelijkertijd dezelfde hormonale veranderingen doormaken. Het lijkt niet onaannemelijk dat dit één van de factoren is die ertoe geleid hebben dat honden en mensen tegenwoordig zo goed door één deur kunnen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd