Homoseksuele relatie zebravink zit wel goed

Nieuw onderzoek bewijst dat de relaties van homoseksuele zebravinken net zo hecht zijn als die van de heteroseksuele vogels.

Zebravinken zijn monogaam en heel sociaal. De mannetjes zingen voor hun vrouwtjes en de geliefden delen een nestje. Maar zo’n stelletje bestaat lang niet altijd uit een mannetje en een vrouwtje. Soms kiezen twee vogels van hetzelfde geslacht voor elkaar.

Relatie
Wetenschappers vroegen zich af of zo’n relatie net zo hecht zou zijn als een relatie tussen een mannetje en een vrouwtje. Ze verzamelden een aantal zebravinken en bestudeerden de vogels. Het gedrag van de zebravinken vertelt namelijk veel over hun relatie. Vogels met een goede relatie zitten bij elkaar, delen een nestje en zingen voor elkaar.

WIST U DAT…

Experiment
De onderzoekers zetten een aantal mannelijke zebravinken bij elkaar. De helft van de vogels koos uiteindelijk voor een ander mannetje als partner. Daarna zetten de onderzoekers er enkele vrouwtjes bij. Van de acht mannetjes die een relatie hadden met een ander mannetje waren er vijf die totaal geen aandacht aan de vrouwtjes besteedden. Ze richtten zich enkel op hun partner.

Goed
Het onderzoek laat niet alleen zien dat de relatie tussen homoseksuele vogels heel erg goed is. Het toont ook aan dat de behoefte aan een partner bij vogels verder strekt dan de behoefte om zich voort te planten.

Er zijn meer vogels die een partner van hetzelfde geslacht kiezen. Albatrossen bijvoorbeeld. Zij kiezen soms voor een partner van hetzelfde geslacht, maar planten zich desondanks wel voort. Ze paren met een albatros van het andere geslacht en voeden het jong vervolgens met hun echte partner op.

Bronmateriaal

"Homosexual zebra finches form long-term bond" - BBC.co.uk
Foto bovenaan dit artikel: Jpmatth (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd