Homo’s hebben zesde zintuig

Zijn homoseksuelen nu echt in staat om als het ware aan te voelen of een ander hetero of homo is? Onderzoeker Lorena Colzato bewijst in samenwerking met de universiteit van Leiden en Amsterdam van wel. Daarmee is de gaydar niet langer een mythe, maar een wetenschappelijk feit!

Homoseksuelen blijken – ongeacht of ze van het vrouwelijk of mannelijk geslacht zijn – zelfs tijdens complexe visuele prikkels veel meer oog te hebben voor details. Volgens de onderzoekers bewijst dat dat homoseksuelen op een analytische manier naar hun omgeving kijken. Die aanpak maakt het gemakkelijker om de seksuele geaardheid van anderen te achterhalen.

Het lijkt wel of homoseksuelen onderscheidende kenmerken zoals bewegingen, spraak en lichaamshouding sneller opmerken en vertalen. Daarmee is hun aandachtscontrole efficiënt en snel, zo concluderen de onderzoekers.

Beschikken alleen homoseksuelen over dit zesde zintuig? De onderzoekers menen van niet. Eenieder die tot een bepaalde sociale groep behoort – ongeacht of deze door religie, seksuele voorkeur of cultuur wordt gevormd – zal ‘soortgenoten’ gemakkelijker herkennen. Het lidmaatschap van zo’n groep beïnvloedt de cognitieve controle die wij hebben en bepaalt dus voor een belangrijk deel waar onze aandacht naartoe trekt.

Bronmateriaal

"Gaydar mechanisme" - Fsw.leidenuniv.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd