De meeste blanke Europeanen hebben één tot vier procent van al hun genen geërfd van Neanderthalers. Maar ooit was dit meer. Archeologen hebben in Roemenië de kaak van een man gevonden, die 40.000 geleden leefde. Bijna tien procent van het DNA van deze persoon bestaat uit Neanderthaler-DNA.
Deze man wordt Oase 1 genoemd. Hij leefde 42.000 tot 37.000 jaar geleden, waardoor Oase 1 één van de eerste Europeanen was. Aangezien 6 tot 9,4 procent van het DNA van Oase 1 afkomstig is van Neanderthalers, had Oase 1 een Neanderthaler als familielid. Toch kende hij de Neanderthaler waarschijnlijk niet, want er zaten vier tot zes generaties tussen. Oftewel, Oase 1 had een Neanderthaler als overover(over)(over)grootvader.
Dit is een overduidelijk bewijs dat homo sapiens en Neanderthalers ruwweg 200 jaar voordat Oase 1 leefde geslachtsgemeenschap hadden. Misschien wel net op tijd, want 35.000 jaar geleden stierven de Neanderthalers uit. Nou ja, niet helemaal natuurlijk, want Neanderthalers leven vandaag de dag voort in het DNA van miljarden mensen.
Wanneer hadden ze seks?
Wetenschappers proberen al een lange tijd vast te stellen wanneer Neanderthalers en homo sapiens elkaar tegenkwamen en seks hadden. Uit dit contact kwamen vruchtbare kinderen voort. Waarschijnlijk waren alleen de meisjes vruchtbaar, die zich vervolgens weer konden voortplanten, waardoor het DNA voor altijd werd gemixt. Onderzoekers denken dat Neanderthalers en homo sapiens tussen 37.000 en 86.000 jaar geleden voor het eerst geslachtsgemeenschap hadden. Aangezien Oost-Aziaten en Indianen ook Neanderthaler-DNA bezitten, gingen wetenschappers er tot nu toe van uit dat kruisingen voornamelijk plaatsvonden met oostelijke niet-Afrikanen dan met Europeanen. Tot nu toe was er weinig genetisch bewijs dat de eerste Europeanen in aanraking kwamen met Neanderthalers.
Het nieuwe onderzoek verandert dit. De korte lijn tussen Neanderthalers en Oase 1 verraadt dat de eerste Europeanen misschien toch ook seks hadden met Neanderthalers.