Hommels zien kleuren razendsnel

Hommels zien de wereld vijf keer sneller dan mensen. Dit beweren onderzoekers van de universiteit van Londen. Omdat licht sneller bij een hommel binnenkomt, kan het diertje gemakkelijk navigeren in donkere struiken om voedsel te vinden. Daarnaast heeft de hommel de snelste kleurenvisie van alle dieren.

De mogelijkheid om snel te zien komt veel voor bij insecten. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld gemakkelijk ontsnappen van roofdieren. Tot nu toe wisten wetenschappers niet of de kleurenvisie van hommels het zicht bij kan houden. Het onderzoek toont aan dat de kleurenvisie inderdaad langzamer is, maar toch is het nog steeds twee keer sneller dan de snelheid waarmee mensen kleuren zien.

“Wij kunnen niet zo makkelijk een vliegend insect volgen in de lucht, maar zij kunnen elkaar wel gemakkelijk volgen”, vertelt Dr. Peter Skorupski in het Journal of Neuroscience. “Dit hangt af van de snelheid waarmee lichtgevoelige cellen plaatjes van de wereld maken en deze naar de hersenen sturen.”

Hommels gebruiken hun goede kleurenvisie om te navigeren in donkere schaduwgebieden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld snel de ingang van een bijenkorf of kleurige bloemen vinden.

Het kost hommels wel meer energie om in kleur te kijken dan in zwart-wit. Hommels hebben al genoeg energie nodig om in leven te blijven, dus zien ze kleuren iets langzamer dan wit licht. Toch is het nog snel genoeg om hun favoriete bloemen te vinden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd