Hommels gebruiken simpele logica bij hun werk

  hommel bloem

  Wie zegt dat hommels niet slim zijn heeft het mis! Hommels gebruiken namelijk logica om de beste bloemen te vinden, dat blijkt uit nieuw onderzoek.

  Ondanks zijn kleine brein is de hommel een slim beestje. Hij kan met gemak de beste bloemen vinden doordat hij lui aan de ‘kant’ andere hommels, bijen en wespen bekijkt en van hun gedrag leert. Waarom hommels dit doen? Misschien wel vanwege hun relatief zware lijf ten opzichte van hun vliesvleugeltjes. Door simpele logica zien ze welke bloemen in de smaak vallen. Ze concluderen dat de bloemen van dezelfde kleur als de favoriete bloemen van hun ‘collega’s’ waarschijnlijk de meest energierijke nectar bevatten. Wetenschappers aan Queen Mary, University of London en de Zoological Society of London (ZSL) zagen hoe de beestjes elkaar kopieerden.

  Houten lab
  Voor het experiment waren er plekjes in het houten laboratorium gevuld met kunstbloemen. Hommels konden achter een scherm kijken hoe de andere hommels bepaalde kleuren kozen en andere kleuren juist negeerden. Hierna mochten de testhommels zelf bloemen kiezen. Ze kopieerden de keuzes van hun collega’s en kozen voor dezelfde gekleurde bloemen. Bij de observatie hebben de beestjes wel erg goed opgelet. Ze kopieerden namelijk niet de hommels die op bloemen hadden gezeten waar de onderzoekers kinine in hadden gedaan, een typische bittere smaak die de beestjes niet lusten. De hommels leken deze zelfs duidelijk te vermijden.

  Werkers
  Duizenden bloemen bezoeken om de kroost van hun koningin te voeden, hoeven de werkers niet meer. Kiezen voor bepaalde bloemen is een kortere weg tot succes, omdat hommels zelf niet meer op elke bloem die ze tegen komen hoeven te landen om conclusies te trekken. “Leren waar de beste nectar te vinden is door anderen te observeren, lijkt enorm complex voor een kleine bij, maar het is iets wat bijna elk dier kan doen in de juiste omstandigheden,” zegt Dr Elli Leadbeater van ZSL over de studie in Current Biology.

  “Ons onderzoek toont aan hoe bijen eerdere associaties gebruiken om beslissingen te nemen over wanneer zij anderen kopiëren. Deze associaties kunnen andere dieren en ook mensen maken. Denk maar aan Pasen en de associatie met chocolade of injecties en angst. Dit suggereert dat ook andere soorten dit soort logische processen gebruiken wanneer ze leren van anderen,” zegt onderzoeker Erika Dawson.

  Bronmateriaal

  "Bumblebees use logic to find the best flowers" – Queen Mary, University of London.
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tim Forbes (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd