Holletje van schorpioen is architectonisch meesterwerk

schorpioen

Schorpioenen blijken hele slimme architecten te zijn. Ze bouwen hun holletjes zo dat deze een hele koele en lekker warme ‘kamer’ bevatten. Zo weten ze zich altijd beschermd tegen de koude nachten en warme dagen in de woestijn.

De onderzoekers bestudeerden de woonvertrekken van schorpioenen in de Negev-woestijn in Israël. Ze deden dat door de holletjes die de schorpioenen gemaakt hadden, te vullen met gesmolten aluminium. Zodra het aluminium hard was geworden, groeven ze de aluminiumvorm op en analyseerden deze.

Slim ontwerp
Ze ontdekten zo dat de schorpioenen geen simpele gaatjes in de grond maakten. De holletjes werden gekenmerkt door een slim ontwerp. Zo hadden de holletjes een korte, verticale ingang die enkele centimeters onder het oppervlak uitkwam op een horizontaal platform. Dit platform is waarschijnlijk lekker warm: een ideale plek voor de schorpioenen om hun lichaamstemperatuur kort voor ze ‘s nachts gaan jagen, te laten stijgen.

Tweede kamer
Maar het platform was niet het enige vertrek in het huisje van de schorpioenen. Achter het platform hadden ze een gangetje gemaakt dat diep naar beneden leidde en uitkwam in een tweede ‘kamer’. Hier was het koel en vochtig. Een ideale plek voor de schorpioenen om overdag – als het heel warm is in de woestijn – tot rust te komen.

De onderzoekers bestudeerden meerdere holletjes en al die holletjes werden gekenmerkt door een soortgelijk ontwerp. Het suggereert dat de holletjes letterlijk vorm kregen door natuurlijke selectie: dit is de beste manier waarop schorpioenen zich tegen hitte, kou en roofdieren kunnen beschermen.

Bronmateriaal

"Desert design: Scorpions are master architects" - Society for Experimental Biology (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stuart Summerfield.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd