Hogere klasse geneigd tot onethisch gedrag

  Nieuw onderzoek bewijst dat de hogere klasse zich sneller onethisch gedraagt. De oorzaak? Hebzucht.

  Het onderzoek van wetenschappers van UC Berkeley liegt er niet om. Middels verschillende experimenten tonen de onderzoekers aan dat mensen uit de hogere klasse sneller valsspelen, liegen en ander onethisch gedrag vertonen.

  Experimenten
  De onderzoekers verzamelden 1000 mensen. Eerst werd de sociale klasse van de mensen vastgesteld. Enquêtes moesten vervolgens helpen achterhalen hoe de mensen tegen hebzucht en onethisch gedrag aankeken. Daarna kon het onderzoek echt beginnen.

  Rijgedrag
  Tijdens een veldonderzoek bestudeerden de onderzoekers het rijgedrag van de proefpersonen. Ze ontdekten dat mensen uit de hogere klasse maar liefst vier keer vaker andere chauffeurs afsneden en drie keer vaker een voetganger beletten om middels het zebrapad over te steken.

  WIST U DAT…

  …mannen meer geld spenderen als de vrouwen schaars zijn?

  Nog meer experimenten
  In een ander experiment moesten de proefpersonen met een sollicitant onderhandelen over een salaris. De proefpersonen kregen te horen dat de sollicitant op zoek was naar een werkgever waar hij jaren bij kon blijven. Ook kregen ze te horen dat de baan die zij in de aanbieding hadden maar voor korte tijd was en dat ze dat best aan de sollicitant mochten vertellen. De mensen uit de hogere klasse lieten die informatie opvallend vaak achter. In een ander experiment waarin een spel werd gespeeld, speelden de mensen uit de hogere klasse vaker vals, zo is in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences te lezen.

  Hebzucht
  Daarmee leek wel vast te staan dat mensen uit een hogere klasse sneller geneigd zijn tot onethisch gedrag. Maar hoe kwam dat? Ook dat zochten de onderzoekers uit. In een laatste experiment lieten ze proefpersonen eerst nadenken over de voordelen van hebzucht. Daarna kregen de proefpersonen onethische scenario’s voorgelegd waarin hebzucht een rol speelde. Bijvoorbeeld: stelen van geld, steekpenningen aannemen, enzovoort. De proefpersonen moesten vervolgens beoordelen in hoeverre zij zichzelf ook schuldig zouden willen maken aan dit gedrag. Opvallend genoeg was de lagere klasse nu net zo bereid als de hogere klasse om onethisch gedrag te vertonen. En dat nadat ze daarvoor enkel even hadden nagedacht over de voordelen van hebzucht.

  De onderzoekers concluderen dan ook dat hebzucht een belangrijke drijfveer voor onethisch gedrag is. “De toename in onethische neigingen van de hogere klasse ontstaat deels doordat zij positiever tegenover hebzucht staan,” concludeert onderzoeker Paul Piff in een persbericht. Het onderzoek is bedoeld om de verbanden tussen sociaal-economische klassen en emoties en gedrag bloot te leggen. Uit de studie blijkt wel dat tot een klasse behoren tot bepaalde patronen kan leiden (hebzucht, onethisch gedrag). De uitdaging is natuurlijk om door dit soort onderzoeken manieren te vinden om dergelijke patronen te doorbreken en – zeker in tijden van recessie – spanningen tussen verschillende klassen te voorkomen.

  Bronmateriaal

  "Upper class more likely to be scofflaws due to greed, study finds" - Berkeley.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door liz west (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd