Hoge hakken schakelen kniegewricht uit

Vrouwen, loop niet meer op hoge hakken, maar trek platte schoenen aan. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat hoge hakken meer druk zetten op de kniegewrichten. Des te hoger de hak, des te groter het risico op artrose of andere aandoeningen. Uit een eerder onderzoek bleek al dat het dragen van hakken slecht is voor de kuitspieren en achillespezen van dames.

“Iedereen weet dat het dragen van hoge hakken slecht is”, zegt Danielle Barkema, een biomechanicus aan de Iowa staatsuniversiteit in Ames. “Wie hoge hakken draagt heeft op latere leeftijd een grotere kans op artritis. Hoge hakken kunnen er zelfs voor zorgen dat er op een gegeven moment direct contact is tussen het bovenbeen en het onderbeen. Dan is een knieoperatie nodig.”

Voor het onderzoek moesten vrouwen twee paar schoenen dragen. Een paar had nauwelijks hakken, het andere paar had hoge hakken. Vervolgens liepen de vrouwen over een lopende band. Wetenschappers hielden met sensoren en camera’s in de gaten hoeveel druk er kwam te staan op de benen van de vrouwen en hoe krachtig de schokgolven waren.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen een ander postuur hebben als ze lopen op hakken. Hun enkels zijn dan namelijk naar binnen gedraaid, waardoor de enkelgewrichten niet stabiel zijn. Hierdoor komt er meer druk te staan op de knie.

De onderzoekers denken dat het zeer onpraktisch is om vrouwen af te raden om hoge hakken te dragen. Indien een vrouw vaak hakken draagt, is het verstandig om regelmatig de benen te strekken. Ga bijvoorbeeld op je tenen staan en laat je hakken langzaam zakken. Herhaal dit een aantal keer per dag.

“Ik adviseer vrouwen om alleen hakken te dragen als het nodig is”, zegt reumatoloog Naija Shakoor. “Draag overdag gewoon lichte, flexibele en platte schoenen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd