Hoeveel plastic bevindt zich in de oceanen?

Het is onmogelijk om met zekerheid vast te stellen hoeveel troep er door de jaren heen in de oceanen is beland, maar journalist Stiv Wilson van 5 Gyres – een organisatie die zich inzet tegen de vervuiling van de oceanen – doet toch een poging. Hij komt met een voorzichtige, maar schrikbarende schatting.

Wetenschapper Giora Proskurowski stelde nog niet zolang geleden vast dat in de Atlantische Golfstroom op elke vierkante kilometer zo’n vijf kilogram plastic te vinden is. Wilson projecteert dat aantal nu op wereldwijde schaal. “Er is ongeveer 316 miljoen vierkante kilometer aan oceaanoppervlak. Dat betekent dat wereldwijd zo’n 3.5 miljard pond aan aangetaste plastic fragmenten aan het oppervlak van de oceaan drijven. (…) En dat is nog een extreem behoudende schatting.”

Dieper
“Giora heeft aangetoond dat plastic niet alleen aan het oppervlak bestaat. Het stapelt zich op in de waterkolom tot een diepte van 27 meter en dan heb ik het nog niet over alle types plastic die dieper zinken.” Als we het plastic op diepte in de berekeningen meenemen en ervan uitgaan dat hetgeen aan het oppervlak drijft in dezelfde mate op diepte voorkomt, zou de complete hoeveelheid plastic tot 27 meter diepte 315 miljard pond wegen.

Supertanks
Om dat enorme getal wat concreter te maken, denkt Wilson ook alvast na over hoe we al dat plastic zouden kunnen gaan opruimen. Als het uit de oceaan gevist moet worden, zijn 630 supertankers nodig (met elk een laadruimte van 500 miljoen pond).

Wilson concludeert dat het onbegonnen werk is om het plastic uit de oceanen te verwijderen. Maar er is hoop. Uit onderzoek blijkt dat het terugdringen van de hoeveelheid plastic die vandaag de dag in het water belandt, de situatie kan veranderen. Als er geen plastic meer in de oceanen terechtkomt, kunnen deze zich gaan herstellen. De stromingen zullen het plastic vanzelf uitfilteren waarna een deel van het plastic aanspoelt. Vanaf de stranden kan het dan gemakkelijk worden opgeruimd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd