Hoeveel insecten heeft u al vermoord?

Arnold van Vliet wil uitzoeken hoeveel insecten jaarlijks door auto’s om het leven komen. En de Wageningse wetenschappers heeft daarvoor uw hulp nodig.

Naar schatting leven er op aarde zo’n 1.000.000.000.000.000.000 insecten. Maar niemand weet precies hoeveel van die insecten jaarlijks tegen een auto kwakken. Van Vliet wil daar verandering in brengen.

Website
Hij heeft daarom een website gelanceerd met de hele toepasselijke naam Splash Teller. Automobilisten kunnen hier het aantal insecten dat ze per autorit vermoord hebben, invullen. Ook wordt er gevraagd naar uw kenteken en het type auto dat u rijdt, de provincie waarin u heeft gereden en de afstand die u heeft afgelegd.

WIST U DAT…

…wetenschappers werken aan plakkerige auto’s?

Zinnig
Het klinkt misschien als een onzinnig onderzoek, maar dat is het zeker niet. Door de gegevens hoopt Van Vliet een beter beeld te krijgen van de verspreiding van insecten. Zo kan hij mogelijk te weten komen waar en wanneer de insecten in de grootste dichtheid voorkomen en welke invloed klimaatverandering daarop heeft. “Deze informatie geeft ons een idee van de hoeveelheid insecten op bepaalde locaties,” legt Van Vliet uit. “En vertelt iets over hun vliegpatroon.”

Door te weten te komen waar insecten uithangen, kunnen de wetenschappers ook meer te weten komen over de dieren die insecten eten. Vogels bijvoorbeeld. Van Vliet hoopt dat mensen bereid zijn om aan zijn onderzoek mee te werken. Inmiddels zijn al meer dan 54.000 dode insecten gemeld. Van Vliet gaat ervan uit dat alleen in Nederland al jaarlijks 500 miljard insecten op een auto de dood vinden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd